La setmana passada es va celebrar a Gandesa una jornada organitzada per l’Institut Català de les Dones per presentar l’exposició i el llibre ”Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre”. El projecte recull les biografies de 100 dones ebrenques, entre elles quatre del nostre poble. Així, es destaca enguany la trajectòria personal i professional d’Agustina Mònica Fusté, Carmen Ferré Campos i les germanes Isabel i Enriqueta Vives. Precisament aquesta darrera, acompanyada per Eli Itarte, regidora d’Igualtat, i Neus Borràs i Pili Matamoros com a representants del Grup de Dones d’Ulldecona, entitat col·laboradora, va participar en l’acte celebrat a la capital de la Terra Alta, que va comptar amb la presència de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge.
Agustina Mònica Fusté Gavaldà va instal·lar al 1880 la primera indústria de pinzells a Ulldecona, molt important en l’època negra de la postguerra en que va poder donar feina a moltes altres dones que necessitaven ingressos en aquells moments tant durs. Va morir el 1953.
Carmen Ferré Campos, actualment jubilada i coneguda com a “la caramela”, modista de professió en els seus inicis professionals i va acabar muntant un taller i convertint-se en empresària del sector de la confecció tèsxtil.
Per la seva banda, les germanes Isabel i Enriqueta Vives, nascudes en una família de pagesos d’Ulldecona que havien obert un bar al centre del poble, van començar ajudant la família com a cambreres de ben jovenetes i també en les feines del camp. En el moment de la jubilació dels seus pares, Isabel no dubtà en continuar amb el negoci familiar i assumir-ne la gerència fins el 1995 en que el va traspassar, mentre Enriqueta va seguir compaginant les terres amb l’ajuda a la seva germana amb les feines del bar fins la seva jubilació.