Avui s’ha presentat a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona la segona edició de Patrimònium, un cicle de xerrades i activitats orientades a donar difusió als diferents projectes que es porten a terme a Ulldecona per a la posada en valor dels actius patrimonials. L’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha detallat que es tracta de “projectes de difusió, innovació, conservació i investigació” amb l’objectiu principal “d’apropar a la societat civil el ric patrimoni del nostre poble i com, mitjançant la seva gestió, aquest es converteix en una eina de dinamització cultural, econòmica, científica, i en motor de desenvolupament local”.
Per la seva part, la regidora de Turisme i Patrimoni, Cati Brusca, ha recordat que tota aquesta tasca “s’emmarca dins el projecte Ulldecona, un passeig per la historia, que ens permet ser referents arreu del territori en la gestió del patrimoni com a actiu turístic de primer ordre”.
Agustí Vericat, tècnic de patrimoni de l’Ajuntament, ha posat de manifest que enguany “volem també explicar com el coneixement i els nous llenguatges vinculats al Patrimoni del passat poden convertir-se en una potent eina de futur al servei de la societat i com la transversalitat i complementarietat condueixen a un veritable avanç”.
Totes les activitats programades són gratuïtes i es desenvoluparan en diferents escenaris de gran valor històric. Patrimònium consta aquest 2017 de tres blocs temporals ben diferenciats. L’obertura del cicle serà el dia 19 de maig a l’Església de Santa Maria dels Àngels del Castell d’Ulldecona. Després dels parlaments de presentació, l’arqueòleg i investigador Toni Forcadell farà la presentació pública de l’article “El Castell d’Ulldecona i els fantasmes que encara hi habiten”. Com a màxim coneixedor del tema, l’autor aportarà i nova informació documental i arqueològica, donant resposta a recents estudis doctorals que posaven en evidència la rellevància de les construccions andalusines.
Un dia després, i al mateix lloc, Juan Ruiz, director del projecte 4D VULL, doctor en prehistòria i professor de la Universidad de Castilla-La Mancha, detallarà el descobriment de noves figures a l’Abric 5 de l’Ermita de la Pietat i la problemática de conservació.
A l’edició de l’any passat, el mateix Ruiz va parlar sobre la tecnologia emprada i en aquesta edició se centrarà en els resultats i diagnosi de conservació mitjançant la superposició de gigafotos. La xerrada anirà acompanyada de projeccions de gran format a les parets i l’àbsis central de l’Església del Castell i es presentarà al mateix temps la web relacionada amb el projecte 4D VULL.
El diumenge, 21 de maig, hi haurà una visita guiada al poblat pre-ibèric de La Ferradura/Els Castellets, a càrrec de David García, arqueòleg, professor, membre del GRAP i Doctor en Prehistòria per la Universitat de Barcelona i, Marta Mateu, directora de l’excavació i arqueòloga. Es tracta d’un poblat que és el gran referent català de la 1a Edat del Ferro i on podem observar el primer urbanisme conegut al territori i la seva distribució, tècniques constructives, materials natius i d’importació i tècniques metal·lúrgiques. La visita permetrà conèixer també les tècniques arqueològiques emprades per aquest prestigiós equip de recerca.
A més, durant tot el mes de maig, la Casa de Cultura d’Ulldecona, acollirà l’exposició “Europa fa un milió d’anys” produïda per l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social). La mostra explica, a través de plafons i reproduccions, com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana- en diferents localitzacions geogràfiques
El segon bloc de Patrimònium se centra més en temes de conscienciació, educació i formació. El 16 de juny, Amilcar Vargas, PhD Candidate in Society and Culture, Màster en Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona i consultor en Patrimoni Mundial, coordinarà diverses activitats adreçades a estudiants de primària i secundària d’Ulldecona sobre els valors i la importància de l’Art Rupestre. Els alumnes, mitjançant un origami, coneixeran el significat i la història del Patrimoni Mundial de la UNESCO, els criteris i el compromís que adquireixen els països per protegir aquests béns, així com la forma en què les persones poden apropar-se a aquest tipus de patrimoni. El pretigiòs investigador mexicà, a més, farà una xerrada el mateix dia, adreçada a professionals de la gestió patrimonial, de l’administració i del professorat, sobre “El Patrimoni Mundial de la UNESCO i els reptes de l’aplicació de la Convenció de cara als visitants”.
Per completar les activitats d’aquest àmbit, el dissabte 17 de juny, es durà a terme una jornada familiar de neteja del perímetre defensiu del Castell d’Ulldecona. En acabar, i després d’un esmorzar de germanor, es realitzarà el Joc de pistes del Castell per als més menuts, a càrrec de Mireia Sans, i una visita guiada per a identificar l’evolució de les restes arquitectòniques i la seua importància en els diferents moments històrics dels últims 2700 anys, a càrrec d’Agustí Vericat.
Finalment, al mes d’octubre s’ha previst tres activitats. La primera, una xerrada sobre “Investigació cronoestratigràfica del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall” a càrrec de Ramon Viñas, on l’arqueòleg, investigador i col·laborador del IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) presentarà les novetats en relació a la datació de l’art rupestre gràcies a les tècniques de datació directa no-agressiva desenvolupades pel seu equip. Els resultats obtinguts suggereixen unes datacions de suport de 7470-7050 BC i un recobriment de 6370-5810 BC per a les figures de l’Abric I.
La darrera xerrada serà sobre “Arqueoacústica i Art Llevantí/8000 anys de paisatges sonors a l’entorn de l’Ermita de la Pietat” i anirà a càrrec de Margarita Diaz-Andreu, investigadora de l’ICREA i professora del Dep. de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, i Agustí Vericat, Director del CIAR Abrics de l’Ermita.
Patrimònium tancarà enguany la programació, el 21 d’octubre, amb l’estrena de l’obra guanyadora del 1er concurs de composició musical per a banda, “La Banda (Sonora) del nostre Paisatge”, a càrrec de la Banda de Música d’Ulldecona al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arion. Enmig d’un entorn impressionant podrem copsar la interrelació entre el llenguatge musical i la riquesa i bellesa d’un dels paisatges més singulars de tota la Mediterrània.
Patrimònium està organitzat per l’Ajuntament d’Ulldecona i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la col.laboració de la Universitat de Barcelona, la Banda de Música d’Ulldecona, ICREA, CEU, Conveni VULL, l’Escola Ramón y Cajal, l’Institut Manuel Sales i Ferré i les associacions de mares i pares dels dos centres educatius. El cartell promocional, igual que el de la primera edició, ha estat realitzat pel dissenyador gràfic, Josep Redó.