Foto: Commemoració del Dia Mundial de l’Olivera a l’Àrea de les Oliveres Mil·lenàries de la Foia d’Ulldecona (1-12-18)

Notícia publicada al Diari Ebre – Diari de Tarragona, per Maribel Millan, el dissabte, 1 de desembre de 2018

Les oliveres mil·lenàries del territori del Sénia han estat declarades Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO, l’organització de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació amb seu a Roma.

Es tracta d’un nomenament anàleg al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, amb el que ja s’han reconegut una cinquantena d’espais agrícoles singulars d’arreu del món. A l’Estat n’hi ha dos més: La Vall Salada d’Añana a Àlava,  i la producció de panses (uva pasa) a la comarca de l’Axarquia (Màlaga), reconeguts al 2017.

Després de revisar la candidatura presentada per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, el secretariat del comitè científic de la FAO va fer diferents suggeriments que van ser atesos i el passat mes d’octubre una de les seves representants, Patricia Bustamante, va visitar la zona per comprovar ‘in situ’ l’abast del projecte i entrevistar-se amb diversos agents econòmics i socials del territori. Ara, els responsables de la Taula del Sénia viatjaran a Roma el proper mes d’abril per prendre part en l’assemblea general de la FAO i rebre de forma oficial aquest guardó. 

El territori del Sénia és on hi ha la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món, amb més de 5.000 exemplars catalogats oficialment, en la zona limítrof de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó. Es tracta d’oliveres amb un perímetre de tronc superior als 3,5 metres a 1,3 m del sòl, algunes d’elles datades amb centenars i fins i tot més de mil anys. La més antiga és la Farga de l’Arión, al terme d’Ulldecona, que un estudi científic ha datat en 1.704 anys. 

La presència d’aquestes oliveres ha definit el paisatge, amb un mosaic d’arbres i construccions de pedra seca (declarades també ara Patrimoni de la Humanitat), la cultura i l’economia del territori durant segles. 

El SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia «té per objectiu la conservació i posada en valor d’aquests autèntics monuments vius i tot el seu entorn, però també busca ser un revulsiu per als pobles de la zona», remarquen des de la Taula del Sénia.

Les oliveres mil·lenàries, declarades Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO